EMS Energy Management System

Deel deze post op: 

Hoe zorgt u voor een efficiënt beheer van uw (zonne-)energie? Ontdek het EMS (Energy Management System)

Het EMS (Energy Management System) is een automatisch systeem dat de data van energieopwekkingsbronnen verzamelt, visueel maakt aan de hand van grafieken en online monitoring tools, en dat deze energie vervolgens efficiënt stuurt. Dankzij het EMS kan u uw energieverbruik dus optimaal monitoren.

Hoe werkt het?

De energie die wordt opgewekt door uw energiebronnen, bijvoorbeeld door zonnepanelen, wordt door het EMS gestuurd naar diverse elektrische actoren zoals slimme stopcontacten, laadpalen, warmtepompen en extra apparaten. Deze energiestromen worden door EVH steeds geoptimaliseerd op maat van de klant.

EMS

Wat zijn de voordelen van zo'n EMS?

Dankzij het EMS kan u perfect nagaan waar uw opgewekte energie vandaan komt en naartoe gaat. Door een verhoogde zelfconsumptie en een efficiënte energiesturing bespaart u zowel op financieel als op ecologisch vlak.

Het efficiënt sturen van mijn energie

Het efficiënt sturen van uw energie houdt in dat u het verbruik van al uw apparaten op elkaar afstemt. Door verschillende elektrische toestellen gespreid te laten werken, vermijdt u een hoge piekbelasting en verhoogt u uw zelfconsumptie.

 

EVH

EMS in combinatie met batterijsysteem

Daarnaast speelt ook een slim gebruik van batterijen een belangrijke rol. De elektrische energie opgewekt met zonnepanelen komt immers niet altijd overeen met het verbruikspatroon. Met het EMS en batterijsysteem kunnen we het verbruik zo sturen dat de opgewekte energie opgeslagen kan worden om later te gebruiken.

De batterij-oplossingen van EVH zijn schaalbaar en modulair van 5kWh tot 200kWh. Bovendien maken we gebruik van snelle en krachtige lithium batterijen en hebben onze opslagsystemen een groot temperatuurbereik (-10°C tot 50°C). Daarnaast behouden deze systemen na 15 jaar, bij een normaal gebruik, nog 70% van hun capaciteit.

De EMS interface

Hoe leest u de data over uw energiebeheer- en bronnen nu makkelijk af? Buiten de eigen user interface van het EMS die op smartphone/tablet of pc wordt uitgelezen, kan het EMS ook gekoppeld worden met andere systemen. Zo kan het EMS bijvoorbeeld ook communiceren met bestaande domotica systemen of met de interface omgeving van SMA, genaamd “Sunny portal powered by ennexOS”.

EMS interface

Interesse in een voordelig energiebeheer met integratie van het EMS?

EVH staat in voor het uitvoeren van uw duurzaam energieproject van A tot Z of integreert het EMS in uw bestaande installatie.