Virtual Power

Deel deze case op: 

Project in de kijker: Virtual Power

Beschrijving van het project

Virtual Power is een grote speler op de energiemarkt. Het bedrijf koopt energie op wanneer er een overschot is (wat dus resulteert in lage tarieven) en steekt energie terug op het net wanneer er een tekort is (en de tarieven dus hoog staan). Zo zorgen ze voor een ontlasting op het energienet.

Om de opgekochte energie op te slaan, maakt Virtual Power gebruik van opslagbatterijen. In 2020 kocht het bedrijf twee batterijen van respectievelijk 1 MW en 300 kW. Om deze grootschalige batterijen op het net te krijgen, moest er een netontkoppelingskast gebouwd worden van 1878 ampère. EVH stond in voor de volledige bouw en aansluiting op het net.

EVH

Installatie netontkoppelingskast

De netontkoppelingskast van de twee batterijen bij Virtual Power moest kunnen communiceren met energieleverancier Fluvius. De energieleverancier moet immers de maximum injectie bepalen en ze uitschakelen bij calamiteiten op het net. Daarvoor installeerde EVH een PLC die via protocol IEC 60870-5-104 communiceert naar Fluvius. “Vooral de omvang van het project, een netontkoppelingskast van bijna 2000 ampère, maakte deze opdracht erg uitdagend”, aldus Hannes Baele, R&D Engineer bij het project. Buiten de installatie van de netontkoppelingskast zorgde EVH ook voor de bekabeling naar verschillende batterijen. EVH stond met andere woorden in voor de volledige realisatie en begeleiding van dit project.

Planning project

Ontwerpen, tekenen en overlopen.
Schema's in orde. Beginnen kablage.
Wachten op vermogenschakelaars om vervolgens kablage verder te zetten.
Programmatie netontkoppelingskast.
Netontkoppelingskast in werking.

R&D Engineer Hannes Baele stond in voor het ontwerpen van de netontkoppelingskast en de kabelberekeningen. Samen met Edwin De Clercq controleerde hij regelmatig de werf om de zorgen dat alles vlot verliep.

Wat vond onze R&D Engineer?

“Ik ben zeer tevreden over het resultaat. Het was best een lange weg om dit project tot een goed einde te brengen, mede door oponthoud bij de levering van essentiële componenten, maar toen het systeem in werking trad, was het geweldig om te zien dat alles prima werkt en dat ook de klant tevreden is. Daarnaast was het voor mij een erg uitdagend project, het tekenen van zo’n groot bord was een unieke opportuniteit waar ik veel voldoening uit gehaald heb.”

Uitbreidingsmogelijkheden

Of er in de toekomst nog projecten bij Virtual Power op de planning staan, is geen uitgesloten mogelijkheid volgens Hannes: “We hebben ook in het verleden al voor Virtual Power gewerkt. Als het bedrijf nog eens een netontkoppelingskast wil laten bouwen of een aansluiting wil laten doen, komen ze mogelijks opnieuw bij ons terecht.”

EVH

Ook interesse in een samenwerking met EVH?

Vertel ons over uw project en wij kijken hoe we u verder kunnen helpen.

Interesse in een job bij EVH?

Check zeker en vast onze openstaande vacatures.