Cornelis

Deel deze case op: 

Project in de kijker: Cornelis automatisatie plankenlijn

Beschrijving van het project

Cornelis is een houtbewerkingsbedrijf uit Evergem. In 2021 besloten zij hun productielijn voor houten planchetten te automatiseren. En dat dankzij de aanvulling van twee nieuwe machines: één bijkomende machine die op een plank de kopse vertanding doet (het frezen van groeven in planken) en een tweede machine die de slechte stukken automatisch uit het hout snijdt. Om die machines met elkaar te verbinden en te laten communiceren, werd EVH ingeschakeld.

Automatische meting

EVH voorzag eerst een aantal transportbanden tussen de twee machines. Tussen de twee machines werd bovendien een meting geïnstalleerd die telt hoeveel planken er gepasseerd zijn, hoe lang elke plank is en hoeveel vierkante meter aan planken er wordt verwerkt. Die meting wordt geregistreerd door een PLC en gevisualiseerd op een HMI.

Programmatie HMI & PLC

Zowel de dikte van de planken, het type planken en het aantal planken wordt door de PLC geregistreerd en gecategoriseerd via de Node-Red. Wanneer de PLC het aantal benodigde vierkante meter aan verwerkte planken voor een afgewerkt pakket behaalt, stuurt deze een signaal naar de operator. De machine stopt, het pakket wordt gemaakt, een label wordt geprint en het houtpakket is klaar om te verkopen.

Bovendien visualiseert de HMI alle gegevens in verband met de afgewerkte pakketten (wie heeft het pakket gemaakt, het ordernummer…) en brengt deze overzichtelijk samen in een Excel-bestand. Zo is er altijd een gestructureerd overzicht te vinden van alle pakketten.

EVH zorgde bij dit project voor de volledige programmatie en vlotte communicatie van en tussen de PLC, de HMI, het Excel-bestand en de labelprinter.

Cornelis

Planning project

Offerte opmaken.
Uittekenen ontwerp en start kablage.
Programmeren PLC
In diensttreding machines en onderlinge communicatie.

R&D Engineer Hannes Baele tekende het elektrisch bord bij dit project en zorgde voor de programmatie en communicatie van de verschillende componenten. In totaal werkten er zes EVH-medewerkers aan het project.

Wat vond onze R&D Engineer?

“Ik ben zeer tevreden over het project. Dankzij de Node-Red verliep alles zeer vlot. Het project was erg uitdagend door de verschillende manieren van communiceren. Zowel de PLC als de labelprinter en HMI moesten vlot met elkaar in verbinding gebracht worden. Nu worden alle gegevens in een overzichtelijk Excel-bestand bewaard zodat deze altijd vlot raadpleegbaar zijn. Vooral het zien samenkomen van deze structuur, maakt het project erg leuk.”

Uitbreidingsmogelijkheden

Ook nu nog gaat Hannes regelmatig langs bij Cornelis bij kleine vragen of problemen. “Cornelis zit hier ook vlakbij, net om de hoek, dus dat is handig.”

EVH

Ook interesse in een samenwerking met EVH?

Vertel ons over uw project en wij kijken hoe we u verder kunnen helpen.

Interesse in een job bij EVH?

Check zeker en vast onze openstaande vacatures.